10 skuqje të shkaktuara nga koliti ulcerativ

10 skuqje të shkaktuara nga koliti ulcerativ

Koliti ulcerativ është një gjendje afatgjatë që shkakton inflamacion në zorrën e madhe dhe rektumin. Mund të shkaktojë gjithashtu probleme të lëkurës. Konsideron se si të zvogëloni problemet e lëkurës gjatë një ndezje dhe kur të shihni një mjek. . Këto janë eksploruar më poshtë.

1. Erythema nodosum

Erythema nodosum është çështja më e zakonshme e lëkurës për njerëzit që gjithashtu kanë UC. Deri në 10 përqind të njerëzve me UC mund të zhvillojnë eritema nodosum. Këto nyje mund të duken si bruises. Pyoderma gangrenosum

, kyçin e këmbës ose krahët. Shpesh përhapet dhe mund të formojë ulcerat e thella. Nëse nuk mbahet i pastër, kjo mund të infektohet.

Studiuesit besojnë se kjo gjendje është shkaktuar nga një problem me sistemin imunitar që mund të lidhet me shkakun e UC. Psoriasis

Psoriasis është një gjendje e lëkurës e shkaktuar nga një problem me sistemin imunitar. Ajo çon në lëkurë të kuqe, të lezetshme, të mbuluara me një ndërtim të qelizave të vdekura të lëkurës.

Shumë njerëz me UC dhe lloje të tjera të IBD preken gjithashtu nga psoriasis. Studimi zbuloi se kishte disa lidhje gjenetike midis gjeneve që shkaktojnë IBD dhe ato që shkaktojnë psoriasis. Më shumë hulumtime janë të nevojshme për të kuptuar plotësisht këto lidhje.

4. Koshere

Kosherët janë pika të ngritura të kuqe që mund të shfaqen si skuqje kudo në trup. Ato formohen për shkak të një reagimi në sistemin imunitar.

Ndonjëherë njerëzit reagojnë ndaj ilaçeve që po marrin për UC, gjë që mund të shkaktojë koshere kronike. Akne

Një studim i vitit 2011 gjeti një lidhje midis marrjes së një ilaçi të destinuar për të trajtuar puçrrat cistike (izotretinoin) dhe zhvillimin e UC. Më shumë hulumtime janë të nevojshme për të kuptuar më mirë këtë lidhje.

6. Sindromi i dermatozës-artritit të lidhur me zorrë

sindromi i dermatozës-artritit të lidhur me zorrë (BADAS) është një gjendje ku gungat e vogla formohen në gjoksin e sipërm dhe krahët, përveç simptomave të tjera. Këto gunga më pas mund të formojnë pustula, duke shkaktuar siklet. Badas gjithashtu mund të shkaktojë lezione në këmbë. Të kesh IBD e bën më shumë të ngjarë që një person të zhvillojë badas.

7. PYODERMATATITISIT-PYOTOSTOMATITIS VETJE

vegjetasit e pyodermatit dhe vegjetasit e pyostomatitit janë dy kushte të lëkurës që janë të lidhura. Kjo e fundit përfshin pustula në gojë. . Simptomat zakonisht do të ndodhin pasi një person ka pasur UC për disa vjet. Shpesh, megjithatë, njerëzit nuk diagnostikohen me UC derisa pasi një mjek të diagnostikojë PPV.

8. Sindromi i Sweet

Sindroma e Sweet është një gjendje tjetër që është e lidhur me ndezjet e UC. Ato shpesh formohen në gjymtyrët e sipërme, fytyrën dhe qafën.

9. Vitiligo

Vitiligo është një gjendje e lëkurës që shkatërron qelizat që prodhojnë pigment në lëkurë. Vitiligo mund të çojë në arna të bardha që formohen kudo në trup. Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit (NIH), rreth 20 përqind e njerëzve me vitiligo gjithashtu kanë një tjetër çrregullim imunitar, siç është UC.

10. Vaskuliti leukocitoklastik

vaskuliti leukocitoklastik (vaskuliti i mbindjeshmërisë) ndodh kur enët e vogla të gjakut nën lëkurë bëhen të përflakur dhe vdesin. Reagimi inflamator çon në zhvillimin e njollave të purpurta në lëkurën e këmbëve ose kyçeve të këmbëve, të quajtur purpura. Vaskuliti leukocitoclastik zakonisht largohet kur UC është në remision

Si

lidhen UC dhe skuqjet e lëkurës? .

Kur një person ka UC, ulcerat e vogla zhvillohen në rreshtimin e zorrës së trashë. Këto mund të prodhojnë qelb dhe të rrjedhin.

 • Nevoja për të kaluar Stool shpesh
 • Lodhje ekstreme
 • Humbja e oreksit
 • Humbja e peshës
 • < H3> Flare-Ups Ulcerative Colitis

  Megjithëse UC është një gjendje afatgjatë, një person me UC mund të kalojë javë ose muaj pa simptoma. Kjo quhet falje. Simptomat përveç atyre që ndikojnë në sistemin e tretjes. Këto përfshijnë:

  • skuqje ose copëza të lëkurës së kuqe, adamour përbërësit të fryrë
  • nyje të fryrë ose të dhimbshme
  • Ulçera të gojës
  • Red, Sytë e irrituar

  Pse shfaqen skuqjet e lëkurës gjatë ndezjeve? Kjo mund të çojë në skuqje të fryrë dhe të dhimbshme të lëkurës. që një person mund të marrë për të kontrolluar simptomat e tij të UC gjithashtu mund të shkaktojë probleme të lëkurës. Pra, mënyra më e mirë për të menaxhuar kushtet e lëkurës që lidhen me UC është të menaxhoni vetë UC. Ndryshimet ndodhin, më poshtë mund të ndihmojnë në zvogëlimin e problemeve të lëkurës:

  • Marrja e kortikosteroideve për të zvogëluar inflamacionin
  • Ushqimi i një diete të ekuilibruar mirë për të promovuar shëndetin e lëkurës
  • Mbajtja e lëkurës së prekur të pastër për të zvogëluar rrezikun e infeksionit
  • Mbulimi i zonës së prekur me fashë
  • Marrja e qetësuesve të dhimbjes mbi-counter

  Kur të shihni një mjek

  < p> Nëse një ankesë e lëkurës është veçanërisht e mundimshme, është mirë të flasim me një mjek për të marrë një diagnozë të duhur dhe trajtimin e duhur. Një ide e mirë për të biseduar me një mjek për mënyrën më të mirë të menaxhimit të tyre.

  Ata gjithashtu mund të ndihmojnë një person me UC të gjejë mënyra për të menaxhuar gjendjen e tyre në tërësi. Koliti ulcerativ

 • Crohn’s/Ibd